Det nærmer seg jul, og med det mange forskjellige aktiviteter både for store og små. Noen begynner tidlig, mens andre er ute i siste liten….er nok i den siste kategorien selv. Kjenner folk som blir ferdige med julegavehandelen før sommerferien er slutt. Blir alltid imponert over slike mennesker. Synes det er vanskelig å komme på hva en skal kjøpe til andre hvis ikke de har skrevet en spesifikk ønskeliste, og det er det sjelden at folk gjør et halvt år i forveien. Liker også godt å pakke inn gavene rett før jul for å få mest mulig julestemning. Blir ikke helt det samme i juli….
Baking er en morro aktivitet for hele familien, og kanskje spesielt for de minste. Her varierer det også hvor mange sorter folk baker. Kanskje noen baker litt og kjøper inn resten? Før i tiden var det vanlig å bake 7 sorter, men det er ikke så mange som gjør det nå lengre.
Fra gammelt av ble disse regnet som de 7 sortene: smultringer, sirupsnipper, berlinerkranser, goro, fattigmann, sandkaker, og krumkaker.
De 20 mest vanlige sortene er: pepperkaker, krumkaker, sirupssnipper, delfiakake, berlinerkranser, smultringer, sandkaker, peppernøtter, kokosmakroner, fattigmann, havremakroner, serinakaker, risboller, nøtteroser, mor Monsen, kransekakestenger, julekake, hjortetakk, lefser og goro.
Her kommer noen av mine favoritt julekaker:
Gaffelkaker/sandkaker: gode og luftige, men litt tørre kaker. Disse kakene er enkle å lage, og det kan være morsomt for barn å være med både på å rulle de til kuler og å trykke de ned med en gaffel. Smaker nydelig med et glass iskald melk til.
- Sett ovnen 175 °C.
- Bland mel, sukker, smør, egg og melk til en smidig deig. Ha deigen i kjøleskapet en halv time før du begynner å trille den ut. Da blir den lettere å jobbe med.
- Trill deigen til små kuler. Legg dem på en smurt plate. Trykk kakene ned med en gaffel, slik at de får et tydelig mønster. Om du vil så kan du pensle kakene med litt smeltet smør, og strø over perlesukker. Dette pleier jeg å droppe da jeg synes de smaker best uten perlesukker. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter. Kakene skal være lyse på toppen, men under skal de få en lett brungylden farge.
En annen favoritt er selvfølgelig pepperkaker:
OPPSKRIFT:
80 g mørk sirup
0,5 dl kremfløte
150 g sukker
150 g smør/margarin
350 g mel
1 ts kanel
0,5 ts malt ingefær
1 ts natron
0,5 ts malt sort pepper
1 eggeplomme
FREMGANGSMÅTE:
- Smelt sirup og sukker i kremfløten. Når sukkeret er smeltet tas kjelen av varmen og smør røres inn litt og litt.
- Bland deretter inn alt det tørre (mel, kanel, ingefær, pepper og natron) og elt godt. Eggeplommen eltes inn til slutt. Smak gjerne på deigen og øk mengden krydder om du ønsker litt sterkere smak. La deigen hvile i kjøleskapet til neste dag.
- Bruk lite mel når deigen kjevles ut for å lage pepperkakene. Stekes midt i ovnen på 170 grader i 8 – 10 minutter. Steketiden avhenger av hvor tykke pepperkakene er, og hvor sprø eller myke man ønsker dem.
- Tips:
Hvis du rører smør og sukker hvitt i stedet for å smelte smøret, blir pepperkakene mykere.
Sandnøtter:
125 g usaltet smør
250 g potetmel
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
125 g sukker
1 egg
3 vaniljedråper eller 1 ts vaniljesukker
Sikt mel og bakepulver og smuldre inn smør. Pisk eggedosis og bland den inn. Om deigen blir klissete, bland inn mer potetmel. La deigen hvile i 30-40 minutter i kjøleskap.
Trill es til en fingertykk pølse og del opp i skiver. Trill skivene til kuler og sett dem på et stekebrett. Trykk dem litt flate, gjerne med en gaffel som da lager stripete mønster. (Ca 2 cm i diameter)
Stekes på 180 grader i 10 minutter. Kakene skal være lyse på toppen, men under skal de få antydning til farge.
Hjemmelaget julesnop og konfekt er også populært. Her i hus lages både Mozartkuler og Peppermyntekuler.
For å lage Mozartkuler trenger du:
200 g råmarsipan (Odense)
50 g nougat (Odense)
400 g kokesjokolade
Kna og rull ut marsipanen i en lang pølse. Del denne opp i biter/skiver. Legg på en bit med nougatt og klem marsipanen rundt nougatten og rull den sammen til en ball. Dyppes deretter i sjokolade som du smelter over vannbad. Settes på et stekebrett dekket med f.eks bakepapir og settes kaldt til sjokoladen har stivnet. Has over i tett boks, og bør oppbevares kjølig, gjerne med skilleark mellom lagene.
Peppermyntegodteri:
800 g melis
2 eggehviter
1 ts peppermyntedråper
200 g kokesjokolade
Dette er en stor porsjon som gir ca 80 biter.
Bland sammen eggehvitene og peppermyntedråpene og pisk dem sammen med en visp eller gaffel til du ser hvitt skum. Deretter blander du inn melisen litt etter litt til du får en fast deig som du kan trille kuler av.
Du velger selv om du vil triller kuler ut av deigen eller lage pølser som du kutter opp i mindre biter. Du kan dyppe peppermyntebitene i sjokolade, eller du kan dekorere dem ved å dyppe en gaffel i sjokoladen og dryppe dette over bitene. Eventuelt ha sjokoladen i et kremmerhus og dekorer på den måten 🙂 Sjokoladen smelter du i vannbad. Legg bitene i en tett boks.
Mange oppskrifter der ute og mange måter å gjøre ting på. Det viktigste er å finne noe du og din familie liker, så finner dere nok også noe greie måter å gjøre det på 😉
GOD JUL & GODT NYTTÅR !!